• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

     • RASPORED MISA
     • DUHOVNA MISAO

     • PODRUČNE CRKVE
     • ZBOR
     • FOTOGRAFIJE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

 

 

Sve je počelo davne 1898. godine, kada se Mrkopalj sudeći po starim fotografijama , a prema svome prostornom položaju nije bitno razlikovao od ovoga danas. Pomalo rastužuje činjenica da je u to vrijeme ipak bio na važnijim prometnim pravcima koji su mu omogućavali ravnomjerniji razvoj.

    Za 110 godina rada  naše je društvo od Hrvatske vatrogasne zajednice  dobilo za nas vrlo značajno  priznanje u obliku povelje i plakete s likom Mirka Kolarića .
Upravo je gospodin Mirko Kolarić kojeg još nazivamo učiteljem hrvatskog vatrogastva u svojstvu glavnog nadzornika vatrogastva 1901. godine posjetio Delnički kotar , te izvršio nadzor nad radom okolnih društava. U nastavku prenosim tekstualno prilagođeni citat iz vatrogasnog vjesnika od 5. listopada 1901. godine;
     "Povoljne prilike našao je učitelj u trgovištu Mrkopalj, gdje je 1898. godine osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo. Predsjednik toga vatrogasnog društva je tamošnji upravitelj općine i općinski bilježnik gospodin Josip Sušić, a vojvoda vatrogasne čete (u današnjem žargonu zapovjednik) je općinski blagajnik Ivan pl. Marochino.Vatrogasna četa ima jednu krasnu i valjanu vožnjaču štrcaljku najnovijega kova i sustava, a tako i jedan dvomlazni stroj vodonošu sa cjevnim kolima. Ove su sprave nabavljene od tvrtke Smekal u Zagrebu uz cijenu od 4600 kuna (navedena tvrtka utemeljena je u Češkoj 1820. godine, a popust pri kupnji opreme imale su općine i vatrogasna društva uz garanciju na opremu 5 godina). Osim tih sprava i penjačkog oruđa ima ta četa još i dvije vožnjače štrcaljke staroga sustava a pored toga ima četa i radna odjela. Kod preduzetih vježba teoretičke obuke te uređenja strojeva pokazali su prisutni vatrogasci osobito zanimanje, naročito njihov vojvoda. Sprave su uređene te potpuno odgovaraju naprednoj vatroobrambi." Završen citat.
       Iz navedenog se nazire ozbiljnost i predanost tadašnjih članova društva koja se je desetljećima prenosila na nove naraštaje. Na žalost osim ove vrlo vrijedne kronike ostalo je vrlo malo dokumenata i slika iz vremena prije 2. svjetskog rata pošto su u bombardiranju mjesta stradale i prostorije društva, kao i pohranjena dokumentacija. Iako je društvo djelovalo i u ratu , nakon istog počinje aktivniji rad s mnoštvom događaja čiji su svjedoci i akteri bili i mnogi članovi koji se nalaze danas među nama, a koje ćete upoznati kroz kasniju dodjelu priznanja. U to vrijeme koristile su se pomoćne prostorije crkve Sv. Filipa  koja je također nažalost stradala u spomenutom bombardiranju.
Upravo na temeljima tih prostorija 18.08.1979. godine počela je izgradnja novog vatrogasnog doma,  zdanja , na kojeg uistinu mogu biti ponosni svi njegovi graditelji. Bili su to vatrogasci i mještani ne samo Mrkoplja nego i svih okolnih mjesta , a podatak da je u izgradnji učestvovalo 135 ljudi koji su dali 2400 sati dobrovoljnog rada govori sam za sebe dovoljno. Izgradnjom ovog vatrogasnog doma udareni su temelji za razvoj vatrogastva svim budućim generacijama. Zahvaljujući razumijevanju nadležnih crkvenih institucija prije nekoliko godina darovano je i okolno zemljište čime smo postali i stvarni vlasnici vatrogasnog doma.
  Sa zadovoljstvom ističem da od 27. rujna 1998. godine odnosno od proslave 100 godina rada i djelovanja društva  , DVD Mrkopalj ide uzlaznom putanjom. Spomenut ću samo neke važnije poslove koje smo odradili ili su u fazi odrađivanja. Društvene prostorije prilagođene su održavanju teorijske vatrogasne nastave na način da su obogaćene raznim pomoćnim rekvizitima , izmjenjena je stolarija , a sanirani su i zidovi u cijelom objektu.
Također je uređen i prostor oko zgrade koji sada daje ljepšu sliku cijelom objektu. Najveći se je pomak napravio u opremljenosti društva te je uz pomoć Općine Mrkopalj i Županijske vatrogasne zajednice kupljeno novo navalno vatrogasno vozilo MAN koje svojom opremljenošću garantira mnogo kvalitetniju vatrozaštitu u budućnosti, nabavljena je i modernija vatrogasna motorna pumpa te je vozilo JUMPER prilagođeno za transport iste. Uz to je što kupnjom , što darežljivošću naših kolega iz drugih sredina nabavljeno još niz drugih pomoćnih rekvizita koji nam olakšavaju rad.

 

 

 

DOKUMENTI